16 sept 2011

LA PREHISTÒRIA

La prehistòria s’inicia amb l’origen de l’espècie humana, fa més de dos milions d’anys, i s’estén fins a l’aparició de l’escriptura.
Durant mil·lennis, els éssers humans van canviar d’aspecte i aprengueren a fabricar estris, a dominar el foc, etc.
D’aquestes activitats ens n’han arribat testimonis arqueològics (pedres tallades, pintures...), però no n’hi ha documents escrits.


1.- Els primers éssers humans.
A l’Àfrica, fa uns quants milions d’anys, alguns primats començaren una lenta evolució que amb el temps va donar lloc a l’espècie humana.
Els canvis més importants dels procés d’hominització van ser: la posició vertical, caminar amb dos peus, el desenvolupament del cervell i l’alliberament de les mans.

Amb l’aparició del primer ésser humà va començar el Paleolític, el primer període de la Prehistòria.
2.- El paleolític: la caça i la recol·lecció.
Aquests éssers humans eren depredadors, és a dir, vivien de la caça, la pesca i la recol·lecció de fruits. Eren nòmades i vivien en coves i cabanes.

Van descobrir el foc, que els permetia escalfar-se, il·luminar les coves, foragitar els animals i coure els aliments.
Per a les seves tasques quotidianes se servien d’estris elaborats de pedra tallada, os, fusta, banya..., que van perfeccionar amb el pas del temps.

3.- L’art de les cavernes.
En el paleolític van sorgir les primeres creences religioses i les primeres mostres artístiques.
Fa uns 30.000 anys, els éssers humans començaren a pintar damunt de les parets de les coves representacions de símbols, animals i escenes de caça o de la vida quotidiana.

També van esculpir i gravar figures animals i humanes sobre os, pedra i ivori, com les estatuetes de figures femenines anomenades Venus.

4.- El neolític: la producció d’aliments.
En el neolític, fa uns 10.000 anys, van sorgir l’agricultura i la ramaderia. Els primers conreus van ser els cereals (blat, sègol i ordi) i els llegums (llenties, pèsols), i els primers animals domesticats, les cabres, les ovelles i els porcs.

Per ajudar-se en aquestes tasques, els homes i les dones del neolític fabricaren instruments nous (destrals, falç, molins) i desenvoluparen la tècnica de la pedra polida.

També van descobrir com s’elaboraven peces de ceràmica per emmagatzemar aliments i la tècnica del filat i del teixit per confeccionar vestits.

En haver de tenir cura dels conreus i del bestiar, aquests homes i dones es van tornar sedentaris, és a dir, vivien en poblats estables i produïen per al propi consum.
 

Related Posts:

  • LA PREHISTÒRIA La prehistòria s’inicia amb l’origen de l’espècie humana, fa més de dos milions d’anys, i s’estén fins a l’aparició de l’escriptura. Durant mil·lennis, els éssers humans van canviar d’aspecte i aprengueren a fabricar estris… Read More
  • CATALUNYA EN TEMPS DE LES COLONITZACIONS. Dels pobles del Mediterrani oriental (fenicis, grecs i cartaginesos) que van arribar a la Península Ibèrica, van ser els grecs els que van tenir una importància més gran. Van desembarcar a Empúries a principis del se… Read More
  • LA CASA ROMANA -- -- … Read More
  • LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS MAPES. Amb els mapes representem la superfície de la Terra. A més, tenen d’altres usos, com per exemple serveixen per orientar-nos. Antigament, es mesurava el terreny i es dibuixaven els mapes. Actualment, s’elaboren a partir de l… Read More
  • LA TERRA, UN PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. L'Univers està format per milions de galàxies. Aquestes les formen milions d'estels. El Sol és un estel mitjà situat en un extrem d'una galàxia anomenada Via Làctia. A la Via Làctia hi ha el nostre Sistema Solar. El Sol, … Read More

14 comentarios:

  1. Ola Jorge, aquest tema sera molt diverit!! M'agradria fer allo que vas fer tu amb les pedres molt puntxagudes al xai aquell!!!!
    FRANCISCO 1r C

    ResponderEliminar
  2. Francisco Pereira 1r C3 de octubre de 2011, 5:39

    aquest video esta molt be: aquest vidio esta molt bee!!:
    http://youtu.be/wtDRA5emVqo

    ResponderEliminar
  3. Profe gracies per els apunts. Pero no trobo els resum! A l'examen tindrem de fer un resum?

    ResponderEliminar
  4. jorge, no trobem el resum del punt 5 de la prehistòria, em pots dir on es troba?
    Judith Delgado i Nuria Alcaina

    ResponderEliminar
  5. jorge moltes gracies per els apunts, amb niran molt bé per el examen
    I encara no trobo el punt nº5 de la prehistòria
    Núria Alcaina

    ResponderEliminar
  6. No trobo els apunts del apartat 5.
    CLAUDIA CASTRO 1R ESO C

    ResponderEliminar
  7. M'agradat molt aquest tema, he aprés moltes coses noves.
    Claudia Castro 1r ESO C

    ResponderEliminar
  8. L'apartat 5 del tema no està penjat. És el punt l'Edat dels Metalls. Però segur que amb el llibre i l'ajuda de don Google sou capaços de fer el resum vosaltres i potser penjar-lo per completar aquest article. Què us sembla?
    Fins dilluns.

    ResponderEliminar
  9. el resum de l'apartat 5 l'he fet jo a la llibreta dijous cuan t'entregui el dossier mira'l.
    Júlia 1rC

    ResponderEliminar
  10. Francisco Pereira 1r C12 de octubre de 2011, 5:47

    jo he fet com la Julia de 1r C, he fer el punt 5 del llibre i el ficare al dossier, ja m'el miraras!!!

    ResponderEliminar
  11. jorge jo no tinc alguns exercicis del tema 1 perque estaba malalta ma vaixaras nota per no tindrels esque ningu els savia i no els e pugut per.

    ResponderEliminar
  12. jorge jo no tinc alguns exercicis del tema 1 perque estaba malalta ma baixaras nota per no tindrels esque ningu els savia i no els e pugut fer.

    ResponderEliminar