• Roma

    Amfiteatre romà

  • Prehistòria

    Altamira

  • Egipte

    Piràmides

15 dic 2011

MATRIMONI I CONFARREATIO by Mónica Guerra

El matrimoni

El matrimoni era un acte privat i no escrit. Això vol dir que l’Estat no intervenia de cap manera. El matrimoni era una institució important en la vida dels romans però sobretot dels romans patricis. Un matrimoni per amor (una cosa normal en els nostres dies) en aquella època solament es donava entre els pobres. Normalment entre les classes socials més riques el matrimoni era concertat. El pare buscava un bon marit per la seva filla i que satisfés els seus interessos econòmics i polítics.


Emilio Vasarri, The Roman wedding
Emilio Vasarri. Boda romana. Imatge extreta de: http://www.artnet.com/artists/lotdetailpage.aspx?lot_id=98841678249EAD3F

Segons la legalitat (iustae nuptiae) hi havia quatre requisits  que s’havien d’acomplir per poder casar-se:
  • Els contraents han de ser puberes: és a dir, el noi ha de tindre com a mínim 14 anys i la noia 12 anys. Per tant, no poden ser infants
  • El consentiment del paterfamilias  o els pares (homes) dels contraents. Els pares han d’estar d’acord en que es casin.
  • Els contraents no poden estar ja casats.
  • Els contraents no poden ser parents entre ells (ni polítics ni de sang). No es permet tampoc entre adúlters ni entre raptor i raptada.
El motiu principal per casar-se era tenir descendents legítims. És a dir, que un home volia tenir un hereu que portés la seva sang i el seu nom en el futur. A la mort del pare, un hereu seria el propietari de tot el seu patrimoni.

Hi havia tres fórmules possibles per casar-se cum manu: confarreatio, coemptio i usus. Aquestes tres formes sempre volien dir que la dona passava de mans del pare a mans de l’espòs i amb ella una dot. La fórmula de la coemptio era més pròpia dels plebeus i simulava la compra de la dona  per part del futur espòs davant de cinc testimonis. La fórmula de l’usus consistia en que l’home i la dona visquessin junts un any sencer.

La confarreatio


Era una de les cerimònies possibles per poder casar-se en època romana i era exclusiva dels patricis. Aquesta cerimònia tenia un caràcter sagrat ja que hi participaven dos sacerdots i li donava un caràcter, a més a més, oficial.


Anell d’or romà. Segle II- III dC. La imatge mostra dues mans encaixant-se com a símbol de matrimoni. Museu Britànic, Londres. Crèdits: Barbara McManus, 2010

El dia de la cerimònia es triava acuradament. Els romans eren molt supersticiosos i volien que fos un dia propici, és a dir, que els auguris per aquell dia fossin bons. La nit anterior a la cerimònia la núvia consagrava a una divinitat les seves joguines, tancant així la seva infància. També es decoraven les cases dels nuvis  amb molta cura: garlandes, tapissos i flors ocupaven totes les estances. Es preparava la roba de la núvia que era especial: ella portaria una túnica llarga blanca amb un cinturó (cingulum) amb un doble nus i un vel de color vermell o taronja (flammeum) que li cobriria el cap i una palla o capa per tapar-li el cos. També portaria flors al cap en forma de corona i joies.

La cerimònia de la confarreatio s’iniciava a la casa de la núvia. Abans de tot les dues families es reunien i fixaven la dot. El nuvi li donava a la nuvia un anell. Es realitzava la firma d’una mena de contracte o tabulae nuptiales. Hi hauria un intercanvi de paraules: Ubi tu Gaius, ego Gaia (On tú estàs Gaius, jo sóc Gaia). A continuació la madrina o pronuba unia les mans del futur matrimoni com a símbol del contracte matrimonial. A més a més representava la leialtat i respecte mutu.


A continuació començava la cerimònia religiosa.

El pare de la núvia acompanyat de deu testimonis ciutadans romans (és a dir, homes), el nuvi, familiars i els dos sacerdots que presidiran la cerimònia. Un d’ells és el Pontífex maximus o el sacerdot més important de tots i el Flamen dialis o el sacerdot principal del déu Júpiter.

A continuació, la núvia i el nuvi  estan asseguts a unes cadires cobertes amb la pell d’un animal que s’ha sacrificat per aquest motiu. Tots dos junts s’aixecaven i donaven una volta a l’altar. Després agafen un pa de farina d’espelta (panis farreus) i mentre pronunciaven oracions compartien el pa i se’l menjaven. Així estaven en paus amb el déu Júpiter.

Quan ja vesprejava s’iniciava el banquet nupcial a casa del pare de la núvia. A continuació es produïa la deductio o el rapte de la núvia. Aquest rapte era simbòlic i enllaçava amb el famós capítol del Rapte de les Sabines. La núvia era arrencada dels braços de la seva mare i es produïa una certa resistència, plorava i es lamentava.

A continuació s'iniciava la processó en direcció a la casa del nuvi. Hi participaven tots els presents a la casa de la núvia i acompanyant la núvia tres nens i nenes que tinguessin els seus pares vius. S’encenen torxes per il·luminar el camí i per donar bons auguris al matrimoni, es cridava (talasse). El nuvi llençava pel terra nous i monedes per obtenir bona fecunditat. La ja esposa, portava un fus i una filosa com a símbol dels seus nous deures com a esposa.

19 – Roman wedding Comic Art
Imatge extreta de : http://www.comicartfans.com/gallerypiece.asp?piece=682435&gsub=104283
Quan arribaven a la nova casa, el llindar de la porta estava especialment decorat per l’entrada de la nova parella. S’han posat cintes de llana i flors per decorar-la i li han posat oli en honor a la deesa Ceres. Dos amics del nuvi agafaven a la núvia cadascun per un costat i l’aixecaven en braços per ajudar-la a entrar per la porta de la casa sense caure. Si entrés ella pel seu propi peu i caigués, això seria el símbol d’un mal auguri. Per evitar-ho, la ajudaven a entrar.

El pas següent era consumar el matrimoni.

Més informació:


J.Espinós, P.Masiá, D.Sánchez, M.Vilar. Así vivían los romanos.

30 nov 2011

EL MÓN GREC.

Introducció.

La civilització grega va néixer a les costes de la Península Balcànica i a les illes del mar Egeu, i es va estendre per una bona part del litoral mediterrani.
Els grecs s’organitzaven en petites ciutats independents: les polis.
Tot i que eren autònomes, totes les polis gregues estaven unides per llaços culturals: una mateixa llengua i una mateixa religió.

http://contenidos.educarex.es/mci/2003/47/html/tema7.htm
1.- El naixement del món grec.

1.1.- Espai físic.

La civilització grega es va originar a la Península Balcànica i a les costes i les illes del mar Egeu.

El clima era càlid i sec.

Es dedicaven principalment a l’agricultura de l’olivera, la vinya i el blat, a la ramaderia i la pesca. Comerciaven al llarg de tot el Mediterrani.

http://desarrollodelarte.blogspot.com/2010/07/la-cultura-griega.html

1.2.- Una mateixa civilització.

Tot i que vivien en ciutats independents (polis), tenien lligams en comú (llengua, religió...) i se sentien membres d’una mateixa cultura: l’Hèl·lade.


http://otraclasedehistoria.blogspot.com/2010/09/la-polis.html

Eren politeistes, és a dir, hi havia molts déus.

Creien que Zeus era el pare de tots els déus. Creien que els déus habitaven al cim del mont Olimp.


http://jariverareyes.blogspot.com/2011/05/los-dioses-griegos.html
1.3.- Els primers grecs.


Els grecs són el resultat d’una barreja de pobles que es van instal·lar a Grècia, per exemple, als aqueus, el poble micènic, els doris...


2.- Les polis gregues.

Les polis gregues eren formades per una ciutat principal i els pobles i camps del voltant. Totes tenien govern, lleis, moneda i exèrcit propis.


http://www.escuelapedia.com/polis-griega/

Les ciutats tenien una part alta (acròpolis) i una de baixa on se situaven els habitatges i la gran plaça (àgora).


http://historia1-42.blogspot.com/2011/09/las-polis-griegas.html

Les primeres polis tenien un govern oligàrquic, compost per un grup reduït d’aristòcrates (propietaris de terres rics).
El desenvolupament de l’agricultura, el comerç i l’artesania va permetre a molts ciutadans poder comprar un equipament militar i participar en la defensa de la ciutat (HOPLITES)


http://alianzabst.blogspot.com/

Durant el segle VI a.C. reformadors com Soló i Clístenes van anular l’esclavitud per deutes i van introduir el dret de tots els ciutadans a participar en el govern de la ciutat i a tenir la protecció de la llei (democràcia).



3.- Les colonitzacions gregues.


3.1.- Causes de les colonitzacions.

Entre els segles VIII i VI a.C. molts habitants de Grècia emigraren cap a les costes mediterrànies i el mar Negre.


http://apuntes.quijost.com/telocuento_old/web/grecia/colonias.htm
Les causes d’aquestes migracions van ser l’escassetat de terres, la misèria de molts pagesos i la possibilitat de ser esclavitzats pels deutes.

3.2.- L'expansió grega.

Les noves ciutats o polis que es van fundar eren colònies de la ciutat d’origen (metròpolis). Eren independents però tenien forts lligams comercials i culturals amb la metròpolis.


http://apuntes.quijost.com/edad-antigua/
3.3.- Els grecs de la península Ibèrica.


A la Península Ibèrica els grecs fundaren algunes colònies a la costa: Rhode, Empòrion, Hemeroskopeion i Mainake.

El contacte amb els grecs va representar grans avenços per als indígenes: difusió de la vinya i de l’olivera, introducció de la moneda i de l’escriptura, etc.



4.1.- Les institucions democràtiques.


Al segle V a.C. Atenes es va convertir en una democràcia. És a dir, tots els ciutadans participen en la política i estaven protegits per la llei; a canvi, pagaven impostos i defensaven la ciutat.


http://kmila0077myblog.wordpress.com/2010/05/05/democracia-ateniense/

Les institucions principals de la democràcia atenesa eren:


            a.- L’assemblea de ciutadans: votava les lleis i la guerra.
            b.- Els magistrats: dirigien l'exèrcit, aplicaven les lleis i presidien tribunals i actes    religiosos.
            c.- Els tribunals de justícia: jutjaven delictes comuns i de sang.
Només eren ciutadans els homes lliures, majors d’edat, nascuts de pare ciutadà i mare atenesa. Eren els únics que podien participar en la política.

Les dones i els estrangers (metecs) no tenien drets; tampoc no en tenien els esclaus.



5.1.- La victòria sobre els perses.


Al segle V a.C., Atenes va vèncer els perses en les guerres mèdiques. Aquesta victòria li va donar el domini sobre la resta de les polis gregues, de les quals recaptava els impostos.


http://www.satrapa1.com/articulos/antiguedad/memnon/Memnon.htm
5.2.- Atenes domina Grècia.

Amb la riquesa acumulada, Atenes es va convertir en una gran ciutat, amb una important activitat cultural, científica i artística.
El dirigent més famós va ser Pèricles.


http://historiamundo.com/?p=2243
5.3.- L'Acròpolis d'Atenes.

L’Acròpolis era un turó on es va construir la primitiva ciutat d’Atenes. Després de les guerres mèdiques, aquest espai es va convertir en un centre religiós.
Atenes, com moltes ciutats gregues, estava emmurallada. Els carrers eren estrets i pudents; no hi havia clavegueres ni sistema de recollida d’escombraries, i l’aigua era escassa.


http://lisiasyeufileto.blogspot.com/2011/06/vida-diaria-en-atenas-la-casa-griega.html
La vida al carrer era molt activa. Els atenesos feien les compres, es trobaven amb els amics o parlaven de política als carrers de la ciutat.


http://perso.wanadoo.es/arielmercader/esparta_y_atenas.htm
Els habitatges podien tenir una o dues plantes. Es construïen amb materials lleugers, com el maó o la tova, reforçats amb bigues de fusta.


http://www.sofiaoriginals.com/jun626casasy2.htm

La casa atenesa s’organitzava al voltant d’un pati central al qual donaven les diverses habitacions.


http://www.sofiaoriginals.com/jun626casasy2.htm
A les cases hi havia una zona reservada a les dones (gineceu) i una altra als homes (andrón).

http://www.sofiaoriginals.com/jun626casasy2.htm
Els homes eren ciutadans, acudien a l’escola, a l’Àgora i feien, per tant, una vida pública.
Les dones no eren ciutadanes, es quedaven a casa realitzant les tasques domèstiques.


http://www.guiadegrecia.com/atenas/agora.html

L'alimentació i el vestit.

La majoria de la població s’alimentava de cereals i pa, i també de formatge, verdures, ous, olives, figues i fruita. Els rics també menjaven carn i peix.


http://www.sofiaoriginals.com/jul617sociedadgriegay7.htm
6.- La Grècia hel·lenística.


6.1.- El regne de Macedònia.

Filip II, rei de Macedònia, dominà al segle V a.C. totes les ciutats gregues, gràcies, entre altres coses, a l’organització del seu exèrcit en falanges, una formació militar de diverses files de soldats a peu amb llances llargues i escuts.


http://www.32rumbos.com/alejandro/ejercito.htm
El seu fill, Alexandre el Gran, el va succeir el 336 a.C. amb tan sols 20 anys, i aconseguí unificar totes les polis per conquerir l’Imperi persa, el gran enemic de Grècia.


http://es.wikipedia.org/wiki/Alejandro_Magno
6.2.- L'Imperi d'Alexandre.

Entre els anys 334 i 323 a.C., Alexandre va vèncer els perses i va crear un gran Imperi que s’estenia fins a l’Índia.


Quan va morir Alexandre el Gran, als 33 anys, l’Imperi es va dividir en els anomenats regnes hel·lenístics.
La ciutat d’Alexandria, fundada al delta del Nil l’any 331 a.C., es va convertir en el símbol de la civilització hel·lenística. Tingué una gran biblioteca i un far considerat com una de les meravelles de l’antiguitat.

26 nov 2011

LES FORMES DE LA TERRA

Introducció

Habitualment dividim la Terra en sis continents:

  • Àfrica.
  • Amèrica.
  • Àsia.
  • Europa.
  • Oceania.
  • Antàrtida.


La superfície dels continents presenta relleus variats com planes, altiplans, serralades, valls i depressions. Els oceans banyen els continents i en modelen les costes, amb platges, espadats, golfs... I en mig d’aquestes masses d’aigua hi sorgeixen els arxipèlags o conjunts d’illes.

http://www.e-mapas.com/mapa/Mapamundi/221.htm


1.- La capa externa de la Terra.


1.1.- L'estructura de la Terra.



La Terra es divideix en tres grans capes:

  • El nucli, és la part més interna de la Terra i es divideix en dues parts: el nucli intern i el nucli extern.
  • El mantell, envolta el nucli terrestre. És la capa més gruixuda.
  • L’escorça és la capa externa de la Terra. És molt prima. A l’escorça hi ha els continents i els fons de mars i oceans.



http://www.astrosafor.net/Huygens/2004/50/Planetologia.htm


1.2.- L'escorça terrestre.

A l’escorça es distingeixen les diverses formes del relleu: muntanyes, valls, depressions, planes.
L’Everest és el pic més elevat del nostre planeta, am 8848 metres d’altitud, mentre que la profunditat màxima, d’11022 metres es troba a la fossa de les Mariannes, a l’Oceà Pacífic.
http://geonopia.com/2011/01/24/morfologia-de-la-cara-norte-del-everest/

1.3.- La deriva dels continents.

Les plaques tectòniques són grans blocs de terra que formen l’escorça terrestre.

Les zones de contacte de dues plaques són llocs de gran activitat sísmica, i donen lloc als moviments interns de la Terra: els terratrèmols i els volcans.

2.- Agents interns de la formació del relleu.


El relleu de la Terra canvia contínuament.  Els elements que provoquen aquests canvis reben el nom d’agents.

Els agents interns de la formació del relleu provenen de l’interior de la Terra i causen terratrèmols i volcans.

Un terratrèmol és una sacsejada de l’escorça terrestre. Els punts del terratrèmol són:

a.- L’hipocentre, que és la zona interior de la Terra on s’origina el terratrèmol.
b.- L’epicentre, que és la zona de la superfície terrestre més propera a l’hipocentre.

http://www.azulambientalistas.org/terremotos.html

Les ones sísmiques són les vibracions que produeixen els terratrèmols.

http://www.portalciencia.net/geoloter.html

Un volcà és una esquerda de l’escorça terrestre per la qual puja roca fosa de l’interior de la Terra fins a l’exterior.
http://geografia.laguia2000.com/relieve/el-relieve-volcanico
3.- Agents externs de formació del relleu.

Els agents externs de formació del relleu són: l’aigua, el vent i la vegetació.

L’aigua és el principal agent extern modelador del relleu i actua de maneres diferents:

  • Quan plou amb força, l’aigua desgasta les muntanyes.
  • L’aigua dels torrents i dels rius arrenca i transporta roques i terres, i obre així barrancs i valls.
  • Quan les aigües perden força dipositen els materials, que formen planes i deltes.
  • Quan l’aigua es filtra entre les roques i es glaça, por arribar a trencar-les.

http://teo-geoteo.blogspot.com/
http://sdelbiombo.blogia.com/2008/111601-fotos-para-entender-el-relieve-y-la-erosion.php

http://sdelbiombo.blogia.com/2008/111601-fotos-para-entender-el-relieve-y-la-erosion.php
Les onades, els corrents marins i les marees actuen sobre el litoral desgastant les roques. Els corrents marins acumulen sorres en platges i golfs.

El vent, per la seva part, també modifica el relleu perquè:


  • Desgasta les roques.
  • Transporta petits materials que quan xoquen contra les roques les erosionen.

http://www.dforceblog.com/2008/12/11/que-es-la-erosion-eolica/

La vegetació contribueix a variar el relleu, perquè els arrels, en penetrar al sòl, poden ajudar a trencar les roques.

La vegetació impedeix que l’aigua discorri amb força pels vessants de les muntanyes.


4.- Els continents.

Els continents són grans extensions de terres emergides i separades per les aigües i mars. Al món hi ha sis continents:

  • ÀFRICA. Està separada d’Europa pel Mediterrani i d’Àsia pel mar Roig.
  • AMÈRICA. Es divideix en dos subcontinents: Amèrica del Nord i Amèrica del Sud. Aquests dos subcontinents estan units per l’istme d’Amèrica Central.
  • ÀSIA. Forma part d’un gran conjunt de terres que es coneix amb el nom d’Euràsia.
  • EUROPA. És situada a la part occidental d’Euràsia; en realitat, Europa és una gran península d’Àsia.
  • OCEANIA. Està formada per més de deu mil illes repartides per l’oceà Pacífic.
  • ANTÀRTIDA. És un continent glaçat situat al Pol Sud.

http://holak.blogspot.com/2011/02/geografia-divertida.html
5.- El relleu d'Europa.

Europa està envoltada d’oceans i mars. Al nord, l’oceà Glacial Àrtic; al sud, el Mediterrani i a l’oest, l’Atlàntic.

Per l’est els límits d’Europa són difícils de traçar: s’acostuma a dir que els monts Urals i el Caucas separen Europa d’Àsia.

http://contenidos.educarex.es/sama/2010/csociales_geografia_historia/primeroeso/tema5/mapa_fisico_europa.html


En el relleu d’Europa destaquen tres grans conjunts: la Gran Plana Europea, els altiplans i massissos muntanyosos antics i les cadenes de muntanyes joves.
Les costes són retallades amb gran varietat de penínsules i illes.

6.- El relleu d'Espanya.


La Península Ibèrica és situada a l’extrem sud-occidental d’Europa i està delimitada pel mar Cantàbric, l’oceà Atlàntic i el mar Mediterrani.

Les costes peninsulars són altes i poc accidentades, i estan interrompudes per golfs, com el del Lleó el de València i el de Cadis.
Només a les ries gallegues les costes són retallades.

El relleu peninsular es caracteritza per una altitud mitjana elevada, pel fet que una part del seu territori està ocupat per un gran altiplà, la Meseta.

El relleu de les illes Balears és molt semblant al de la Península, mentre que el relleu de les illes Canàries és molt accidentat i d’origen volcànic.

http://www.turismoporespana.com.ar/mapa-fisico-de-espana/