Ciències Socials


ELS ÀUSTRIES ESPANYOLS

Resultado de imagen de AUSTRIAS ESPAÑOLES 

FELIP II (1556-1598)

.- Felip II és fill de Carles I i d'Isabel de Portugal.
.- Va establir la seva capital a Madrid l'any 1561.
.- Durant el seu regnat va crear l'Imperi més gran de l'època. Aquest imperi comprenia moltes terres d'Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i illes del Pacífic.
.- Va ser un desfensor del catolicisme. Va imposar en tots els seus territoris l'esperit de la Contrareforma (prohibició d'importar llibres i anar a estudiar a l'estranger; la Inquisició persegueix als jueus i moriscos, etc.). Va imposar el concepte de "neteja de sang", pel qual impedia exercir càrrecs públics a tots aquells que tenien avantpassats jueus o musulmans.
.- Felip II va continuar amb la política del seu pare Carles I, i va intentar mantenir l'Imperi i defensar el catolicisme amb un seguit de guerres: contra França, els turcs, Anglaterra, etc.

FELIP III (1598-1621)

.- Felip III és fill de Felip II. Va deixar el govern en mans de ministres molt poderosos (validos o privats), com per exemple, el Duc de Lerma.
.- Va tinre un regnat breu i pacífic. Un fet important d'aquest període va ser l'expulsió dels moriscos d'Espanya, l'any 1609. Aquesta expulsió va ser molt perjudicial per al regne de València, que va predre quasi la tercera part de la seva població.

FELIP IV (1621-1665)

.- El període de regnat de Felip IV és el de la fi d'Espanya com a primera potència europea. A nivell exterior Espanya es va enfrontar a dues guerres:

a.- La guerra dels trenta anya (1618-1648), en la que es van enfrontar un gran nombre de països europeus i que acabà amb la pau de Westfàlia, per la qual es reconeixia la independència dels Països Baixos.

b.- La guerra contra França, que acabà amb la derrota espanyola i la signatura del Tractat dels Pirineus, pel qual Espanya cedia a França la comarca catalana del Rosselló i una part de la Cerdanya.

.- El privat o favorit de Felip IV va ser el comte-duc d'Olivares.
Resultado de imagen de conde duque olivares


CARLES II (1665-1700)

.- Carles II va ser un rei feble que va morir sense descendència. Durant el seu regnat es van agreujar els problemes d'Espanya: crisi econòmica i pèrdua de poder a Europa.

.- A la seva mort es va produir una guerra de successió entre l'arxiduc Carles d'Àustria i Felip de Borbó, que acabà amb la victòria borbònica.

1 comentario: